Aloittajalle

Tervetuloa tutustumaan Espoon Taidon toimintaan! Taidon aloittamista harkitsevalla herää poikkeuksetta kysymyksiä, joten olemme koonneet vastaukset niistä yleisimpiin tälle sivulle.

Mitä taido on?

Taidon määrittely lyhyesti ja kattavasti on vaikeaa. Ulkoisesti taido on ketteryyttä kehittävä, vauhdikas ja turvallinen kamppailulaji, ja tämä määritelmä on useimmille riittävä harrastuksen aloittamiseksi. Hieman tarkemmin, mutta silti lyhyesti taido on mm.

 • Modernia. Taidon kehittäjä Seiken Shukumine (1925-2001) puhui taidosta 21. vuosisadan budolajina. Hänen tavoitteenaan oli luoda uudenlaista budoa, joka mukautuu aikaansa ja kehittää harjoittajaansa muutenkin kuin kamppailussa.
 • Liikkuvaa. Taidoka väistää liikkeellä, hallitsee vastustajaansa liikkeellä, ja hänen tekniikkansa alkaa liikkeestä. Taidon mahdollisesti tunnetuin ominaisuus on siihen kuuluvat akrobaattiset liikkeet, kuten voltit ja kärrynpyörät, joilla on myös itsepuolustuksellinen tarkoitus (vaikkakin harvinainen).
 • Turvallista. Itsepuolustus on asia erikseen, mutta taidoharjoituksissa ja -kilpailuissa tekniikoihin käytetään voimaa vain kohtuudella eikä iskuja kohdisteta päähän. Nivelten ja lihasten liikkuvuutta parantavat harjoitteet ehkäisevät loukkaantumisia harjoituksissa ja arjessa.
 • Taktista. Taidon tekniikat ovat samanaikaisesti hyökkäyksiä ja puolustuksia. Kun perustekniikat alkavat sujua, taido haastaa harjoittajansa soveltamaan niitä lukemattomilla eri tavoilla. Erityisesti vastustajaa opetellaan hallitsemaan muillakin keinoilla kuin voimalla ja nopeudella.
 • Yhteisöllistä. Taidoharjoitukset ovat sosiaaliset, sillä niissä tehdään paljon pariharjoitteita sekä opitaan tarkkailemalla ja neuvomalla muita. Leireillä, kilpailuissa ja muissa tapahtumissa tavattavat taidokat ovat helposti lähestyttäviä.

Kuka voi harrastaa taidoa?

Taidokan peruskunnon ei tarvitse olla lähtötasoltaan erityisen hyvä, kunto kasvaa kyllä säännöllisellä taidoharjoittelulla. Riittää, että merkittäviä liikuntarajoitteita ei ole. Espoon Taidossa harjoituksia ohjataan kahdessa ikäryhmässä. Toinen on junioriryhmä, jota suositellaan 7-13-vuotiaille. Nuorten ja aikuisten ryhmään osallistuvat kaikki muut. Huomaa, että yläikärajaa ei ole!

Miten aloitan taidon?

Mukaan pääsee kahdella tavalla:

(1) Tule keväällä tai syksyllä alkeiskurssille. Voit ilmoittautua alkeiskurssille Suomisportissa. Alkeiskurssi voidaan järjestää mikäli osallistujia on ns. riittävästi, eli käytännössä sellainen määrä että treenien painopiste osallistujien mukaan on taidon perusteiden harjoittelussa.

(2) Muina aikoina lähetä sähköpostia seuran pääopettajalle osoitteeseen antti.nevas@espoontaido.org ja sovi aloittamisesta. Tämä siksi, jotta tiedämme mihin ryhmään ja milloin uusi aloittaja on tulossa ja saamme järjestettyä vasta-alkajalle sopivaa opetusta.

Voinko kokeilla taidoa ennen kuin päätän aloittamisesta?

Espoon Taido tarjoaa uusille aloittajille kaksi ilmaista kokeilukertaa. Katsomaan saa tulla tavallisiin harjoitusaikoihin. Mikäli olet tulossa muulloin kuin ilmoitettuna kokeilupäivänä, otathan yhteyttä seuran ohjaajiin.

Mitä tarvitsen ensimmäisiin harjoituksiin?

Taidokan harjoitusasu on gi, hakama ja vyö, mutta aloittelevana taidokana et vielä omista taidopukua. Pari ensimmäistä kuukautta harjoitusasuna toimii yksinkertainen sisäliikuntavarustus: T-paita ja verryttelyhousut. Housujen olisi hyvä olla pitkälahkeiset ja sallia laajat liikkeet. Lisäksi emme käytä sukkia tatamilla.

Salietikettiä opit kyllä tuntemaan harjoituksissa, mutta nämä käytännönläheiset kohdat on syytä ottaa huomioon jo ensimmäisellä kerralla: Pidä sormen- ja varpaankyntesi lyhyinä, pese jalkasi ennen tatamille menoa ja ota korut pois.

Paljonko taidon harrastaminen maksaa?

Taido on yleisimpiin urheiluharrastuksiin verrattuna edullinen harrastus. Alla on listattu yleisimmät taidokan harrastuskulut. Näistä *:llä merkityt ovat pakollisia.

 • Jäsenmaksu.* Jäsenmaksut ovat taidoseurojen tärkein tulonlähde. Vaikka taidoseurat ovat voittoa tavoittelemattomia, niiden on jotenkin katettava kulunsa (esim. tilavuokrat). Espoon Taidon jäsenmaksu on tällä hetkellä 150 € vuosi (75 € kaudelta).
 • Lisenssi.* Kuten yllä, mutta lisensseillä ylläpidetään lajiliiton toimintaa. Tällä hetkellä lisenssi maksaa noin 25 € kaudelta, vaihdellen hieman harrastajan iästä riippuen.
 • Vakuutus.* Budolajit ovat luonteeltaan sellaisia, että niiden täysipainoinen harrastaminen ei koskaan ole täysin riskitöntä. Siksi harjoituksen, leirin tai kilpailun järjestävä taho haluaa varmistua, että kaikilla osallistujilla on asiaankuuluva vakuutus kunnossa. Lajiliitolta ostetun vakuutuksen hinta on noin 10-50 € kaudelta, riippuen harrastajan iästä. Kilpaileva aikuinen maksaa vakuutuksestaan lähemmäs 100 €:a. Myös suoraan vakuutusyhtiöltä hankittu vakuutus (esim. urheiluvakuutus) saattaa kelvata, mutta vain jos ehdoissa todetaan erikseen vakuutuksen kattavan myös budolajit.
 • Taidopuku. Käytännössä kaikki ensimmäisen vuoden jälkeen jatkavat taidokat hankkivat gi:n (takki) ja hakaman (housut) ensimmäisen harrastusvuotensa aikana. Espoon Taidossa tehdään taidopukujen yhteistilaus vähintään kerran vuodessa, koko setin hinnaksi tulee aikuiselle noin 190 € ja juniorille noin 140 €. Koska takit hikoavat enemmän kuin housut, vaihtotakit ovat aktiiviselle harjoittelijalle hyödyllisiä, mutta eivät välttämättömiä. Pukuja tai niiden osia voi myös löytää käytettyinä.
 • Vyö. Vaikka vyö katsotaankin osaksi pukua, se hankitaan erikseen. Vyön voi ostaa uutena noin 10 €:lla tai käytettynä, ja vyöarvon noustessa sen voi laittaa kiertämään.
 • Vyökokeet. Ensimmäinen vyökoe on odotettavissa vuoden harjoittelun jälkeen ja tästä eteenpäin useimpien tahti on korkeintaan yksi vuodessa. Ensimmäinen vyökoemaksu on 25 €, ja kyu-arvoilla (4 ensimmäistä vyökoetta) seuraava koe on 5 € edellistä kalliimpi.
 • Leirit ja kilpailut. Taidokan suositellaan ainakin kokeilevan kilpailemista ja toisinaan osallistuvan leireille, mutta kumpikin toiminta on vapaaehtoista. Toisaalta vyöarvojen noustessa vyökoevaatimuksiin lisätään tietyt koulutukset, jotka suoritetaan leireillä. Seura tukee osallistumismaksuissa, mutta ei muissa kuluissa (esim. matkat, iltajuhlat).