Aloittajalle

Tervetuloa tutustumaan Espoon Taidon toimintaan! Kun harkitset tätä harrastusta itsellesi, juniorillesi tai tuttavallesi, kysymyksiä poikkeuksetta herää. Urakan helpottamiseksi olemme koonneet useimmat vastaukset tälle sivulle.


Taido lyhyesti

Taidon kehittäjä Seiken Shukumine (1925-2001) on kutsunut taidoa 21. vuosisadan budolajiksi. Hänen tavoitteenaan oli luoda uudenlaista budoa, joka kamppailutaitojen lisäksi kehittäisi harjoittelijansa ajattelemaan luovasti ja pitämään kehonsa kunnossa. Taidoharjoitukset ovat sosiaaliset, sillä teemme usein toistoja ryhmässä tai pareittain antaen palautetta suorituksista. Opettelemme huoltamaan lihaksiamme ja niveliämme venytyksillä sekä lihaskunto- ja kehonhallintaliikkeillä. Kamppailutyylimme perustuu liikkuvuudelle, jota käytämme tilanteen hallitsemiseen ja voimantuottoon, ja tekniikkamme ovat samanaikaisesti hyökkäyksiä ja puolustuksia.

Kamppailulajina taido on puolikontaktilaji, eli harjoituksissa ja kilpailuissa tekniikoissa käytetään voimaa vain kohtuudella ja sallittuihin osumakohtiin. Näin osoitetaan heikko kohta vastustajan puolustuksessa. Useimmat tekniikat kohdistuvat keskivartaloon, iskut päähän ovat kiellettyjä. Yleisesti ottaen taidoka pyrkii saavuttamaan edun muuten kuin vahvalla hyökkäyksellä: järkevä ottelija liikkuu voimiaan säästellen ja luo itselleen edullisen tilanteen, jossa ottelijoiden liikesuunnat ja asennot ovat tekniikalle suotuisat. Kokemuksen kautta taidoka näkee yhä useammassa tilanteessa mahdollisuuden voittavaan tekniikkaan.


Harjoitusryhmät

Seura järjestää harjoituksia kahdessa ryhmässä, joiden kohderyhmässä ja toiminnassa on oleellisia eroja.

Nuorten ja aikuisten ryhmässä harjoitellaan taidon liikkumista ja perustekniikoita, joita ovat esimerkiksi lyönnit ja potkut. Harjoituksissa opitaan myös kehonhallintaa, venytyksiä, hengittämistä ja salikäyttäytymistä. Aloittajan peruskunto saa olla kuinka hyvä tai huono tahansa — harjoittelijan itsensä on helppo säätää harjoitusten rasittavuutta. Aloittamiselle ei ole myöskään yläikärajaa! 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien kannattaa aloittaa suoraan tässä ryhmässä.

Junioriryhmässä pääpaino on liikunnallisessa hauskanpidossa. Vaikka harjoituksia ohjaa aikuinen taidoka, ne eivät ole muodoltaan yhtä järjestelmälliset ja kurinalaiset kuin aikuisten ryhmässä. Pikkutaidokoita liikutetaan lähinnä leikkien ja pelien muodossa, mutta myös perustekniikoita ja salikäyttäytymistä harjoitellaan. Suosittelemme, että 7-13-vuotiaat aloittavat tässä ryhmässä, mutta ohjaajien harkinnan mukaan myös aikuisten ryhmään siirtymistä voi kokeilla.

Ryhmien harjoitusajat:

ma19:30-21:00nuoret ja aikuiset, alkeiskurssi
ke19:00-20:30nuoret ja aikuiset, alkeiskurssi
la17:00-18:00juniorit

Harjoitusajoista ja -paikasta saat lisätietoa täältä.


Lajiin tutustuminen ja kokeilut

Ennen harrastuksen aloittamispäätöstä haluat ehkä käydä katsomassa harjoituksiamme tai kokeilemassa itse. Lajista kiinnostuneet ovat aina tervetulleita katsomaan harjoituksiamme. Parhaan kuvan lajista saat toki kokeilemalla itse, ja käytäntönämme onkin antaa harrastukseen tutustuvalle 2 ilmaista kokeilukertaa.

Syksyisin moni etsii uutta harrastusta ja taidokausi on juuri vaihtunut. Tuolloin olemme siis valmistautuneet uusiin tulokkaisiin suunnittelemalla harjoitukset aloittelijoille sopiviksi. Tämän vuoksi syksy on paras aika aloittaa taido, mutta tämä ei sulje pois aloittamista muulloin. Tule rohkeasti salille katsomaan tai kokeilemaan milloin tahansa! Suosittelemme myös ottamaan etukäteen yhteyttä, jotta tiedämme millaiseen vierailijaan tulisi varautua.

Tiedottajatatu-leinonen
Tatu Leinonen
tatu (piste) leinonen (ät) espoontaido (piste) org
040 525 8065

Ensimmäiset harjoitukset

Taidokan harjoitusasu on gi, hakama ja vyö, mutta aloittelevana taidokana et vielä omista taidopukua. Pari ensimmäistä kuukautta harjoitusasuna toimii yksinkertainen sisäliikuntavarustus: T-paita ja verryttelyhousut. Housujen olisi hyvä olla pitkälahkeiset ja sallia laajat liikkeet. Lisäksi emme käytä sukkia tatamilla.

Salietikettiä opit kyllä tuntemaan harjoituksissa, mutta nämä käytännönläheiset kohdat on syytä ottaa huomioon jo ensimmäisellä kerralla: Pidä sormen- ja varpaankyntesi lyhyinä, pese jalkasi ennen tatamille menoa ja jätä korut pois.

Näillä ohjeilla pärjäät siihen asti, että saat oman taidopuvun. Pukutilaus tehdään seuran kautta syys-lokakuussa.


Harrastuksen hinta

Taido on verrattain edullinen harrastus. Harrastajan ostettavaksi tulee seuran jäsenyys ja taidolisenssi. Lisenssi tarvitaan vakuutusta varten; tavallinen tapaturmavakuutus ei kata budolajeissa sattuvia loukkaantumisia.

Jäsenmaksu100€
Aikuiset, H-lisenssi72€
B1-juniori68€
B2-juniori32€

Lisäksi aloittava taidoka tilaa lähes poikkeuksetta taidotakin ja -housut. Tilaus tehdään seuran kautta syys-lokakuussa, ja puku kustantaa noin 170€. Taidopuvun kruunaa vyö, joka on aloittelijalla väriltään valkoinen. Vyön voi ostaa uutena tai käytettynä, ja kun uuteen väriin oikeuttava vyökoe on hyväksysti suoritettu, edellisen voi laittaa myöhemmin aloittaneelle kiertoon.